Hyperventilatie betekent ‘versnelde ademhaling’. Een normaal volwassen persoon haalt ongeveer tien keer per minuut adem. Wanneer u meer dan twintig keer per minuut ademhaalt, is er sprake van hyperventilatie. Bij inspanning gaat u ook sneller ademhalen, maar dit is normaal. Het lichaam heeft dan ook meer zuurstof nodig en moet ook meer CO2 afvoeren.
De ademhaling is bedoeld om CO2 uit het lichaam te verwijderen en zuurstof op te nemen. Als u hyperventileert, verwijdert u te veel CO2 en neemt u te veel zuurstof op. Doordat het CO2-gehalte in het bloed verlaagt, wordt ook het zuurgehalte van het bloed verlaagd. Dit heet ook wel alkalose en dit kan vervelende klachten opleveren. Bij hyperventilatie vernauwen de bloedvaten waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen en andere lichaamsdelen een beetje afneemt. Bovendien krijgen weefsels minder zuurstof toegevoerd. Daardoor is er, hoewel u meer zuurstof inademt, juist minder zuurstof beschikbaar voor bepaalde delen van uw hersenen.
Er bestaan twee vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm. De acute vorm is bij veel mensen het meest bekend. Iemand begint dan heel snel en heel diep adem te halen en heeft het gevoel te stikken. De chronische vorm is onbekender, maar komt veel vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld.
Acute hyperventilatie kan worden veroorzaakt door:
Zeker als u nog nooit eerder een acute hyperventilatie-aanval heeft gehad, kunt u er behoorlijk van schrikken. Het gevoel dat u geen lucht meer krijgt, kan voor nog meer angst zorgen, waardoor u nog meer gaat hyperventileren.
Oorzaken voor chronische hyperventilatie zijn:
Als u chronische hyperventilatie heeft, kan een plotselinge verhoging van stress of een schrikreactie gemakkelijk een acute hyperventilatie-aanval uitlokken.