icon-ergoicon-fysioicon-handlogo-fysio Afspraak maken
Menu

Trainingsprogramma bij COPD

Onze fysiotherapeuten van het longteam bieden gerichte begeleiding bij longproblemen als COPD. Deze begeleiding kan bijvoorbeeld bestaan uit het voorkomen van conditieverlies, verminderen van benauwdheid en het aanleren van een juiste ademhalingstechniek, maar ook uit het tegengaan van verlies van spierkracht en het aanleren van bronchiaal toilet, het zuiveren van de longen door te ‘huffen’ en te ‘puffen’. In de ernstigere gevallen van COPD wordt er meer aandacht besteedt aan het optimaliseren en behouden van uw conditie door een gerichte training.

Mensen met chronische luchtwegklachten (COPD) lopen grote kans in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Dat gebeurt als volgt: doordat deze mensen COPD hebben, krijgen ze bij beweging of inspanning meer last van benauwdheid. Daardoor gaan ze inspanning of beweging vermijden. Het gevolg hiervan is dat ze minder fit worden en het nog sneller benauwd krijgen.

Dit patroon moet worden doorbroken, want voor mensen met COPD is het extra belangrijk om te blijven bewegen, zodat ze minder snel kortademig worden en ze zich fit blijven voelen. Bewegen geeft namelijk meer lucht.

Voor mensen met matig COPD (Gold II) en ernstig COPD (Gold III en IV) zijn speciale oefenprogramma’s ontwikkeld om de vicieuze cirkel te doorbereken. Bovendien kunnen deze oefenprogramma’s aangepast worden aan de persoonlijke situatie.

Het oefenprogramma bestaat uit een aantal individuele lessen waarin u informatie krijgt over COPD en ademhalingstechnieken leert. Aansluitend krijgt u trainingen, eerst individueel later in groepsverband.

Het oefenprogramma naar gezond bewegen bestaat uit drie stappen

Stap 1: Eerste gesprek en testen.
Wanneer u besloten heeft aan het oefenprogramma deel te nemen, ontvangt u een uitnodiging voor een eerste gesprek. Tijdens dit gesprek brengt de fysiotherapeut het gezondheidsprobleem in kaart. Bij de eerste vervolgafspraak meet de fysiotherapeut uw spierkracht en uithoudingsvermogen.

Stap 2: Het trainingstraject.
U krijgt een les in hoesten, huffen en ademhalingstechnieken en een les ontspanningstechnieken. Daarna krijgt u het oefenprogramma aangeleerd en gaat u één- of tweemaal per week één uur onder begeleiding van een fysiotherapeut aan de slag. Het trainingsdoel is de spierkracht en het uithoudingsvermogen verbeteren en te werken aan uw persoonlijke doelen. Het oefentraject wordt afgesloten op het moment dat de situatie stabiel is en zelfstandig stabiel gehouden kan worden. Daarnaast wordt van u gevraagd om ook zelfstandig in de thuissituatie actief te zijn.

Stap 3: Dagelijks bewegen
Tijdens het oefenprogramma leert u om zelfstandig en gezond te bewegen. Dit moet u na beëindiging van het programma blijven doen. De fysiotherapeut geeft u tips zodat u dagelijks voldoende blijft bewegen.

Vergoeding

Wanneer u bent doorverwezen door een longarts worden de kosten van het bewegingsprogramma voor Gold II, III en Gold IV patiënten na de twintigste behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste twintig behandelingen worden, afhankelijk van de dekking in de aanvullende verzekering, volledig of gedeeltelijk vergoed. Voor Gold I patiënten bestaat de mogelijkheid dat een deel van de kosten vanuit de aanvullende verzekering wordt betaald.