icon-ergoicon-fysioicon-handlogo-fysio Afspraak maken
Menu

Dry Needling

Dry Needling is een effectieve, diepe behandeling van spierverhardingen (triggerpoints). Middels een droge (dry) acupunctuurnaald worden spieren aangeprikt. Op die manier raken de spierverhardingen snel en langdurig ontspannen. Het is een droge naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Een Dry Needling-behandeling richt zich op het behandelen van spierverhardingen (knoop/triggerpoint). Deze verharding kan naast lokale drukpijn en stijfheid ook uitstralende pijn veroorzaken.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn en/of stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’.
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en).
 • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen.
 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
 • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding en/of RSI of KANS.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, zoals bij gips, een brace of een sling.
 • 'Slappe' ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën.
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte die ontstaan zijn na een botbreuk of operatie.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur wordt meestal met meerdere naalden gewerkt die in het lichaam blijven zitten, terwijl bij Dry Needling meestal maar één naald gebruikt wordt waarmee kortdurend een spier wordt behandeld.


Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.


Wat kost Dry Needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor Dry Needling hieronder.