icon-ergoicon-fysioicon-handlogo-fysio Afspraak maken
Menu

Rugrevalidatie/Rugscholing

Veel mensen krijgen vroeg of laat wel een keer te maken met rugklachten. Uit onderzoeken blijkt dat zo'n 80% van de mensen in zijn/haar leven een keer last zal hebben van de rug. Klachten aan de lage rug/heup regio kunnen zeer vervelend zijn, vooral wanneer de klachten vaak terugkeren. Door middel van Rugscholing kunnen deze klachten opgelost en in de toekomst voorkomen worden.

Rugscholing is een verzamelnaam voor het aanleren van technieken om rugklachten te kunnen voorkomen. Er zijn specifieke oorzaken van rugpijn. Hernia's, tumoren, ontstekingen of wervelfracturen kunnen de oorzaak zijn van rugklachten, die behandeld kunnen worden door een fysiotherapeut, maar er zijn ook aspecifieke oorzaken van rugpijn.

Aspecifieke lage rugpijn is een verzamelnaam van aandoeningen aan de rug waar geen specifieke oorzaak voor is. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren bijvoorbeeld door overbelasting van de rug. Bij het bukken of het tillen, maar ook bij (lang) zitten en werken achter de computer draagt de rug gewicht. Hier kan de rug flink belast worden en kan er rugpijn ontstaan.

Rugklachten voorkomen, verzachten of oplossen?

Na een uitgebreide intake en onderzoek, wordt er tijdens de Rugscholing aandacht besteed aan:

  • Verbeteren van de beweeglijkheid in heupen, wervelkolom, ribben en schouders.
  • Aanleren van ontspanningsoefeningen om er voor te zorgen dat de totale en lokale spierspanning op een aanvaardbaar niveau blijft.
  • Trainen van kracht en stabiliteit van romp (core-stability) en bovenste en onderste extremiteit.
  • Het aanleren van ergonomische houdingen: zithouding, slaaphouding en houding in stand.
  • Het aanleren van verantwoorde tiltechnieken: tillen met één of twee handen, reiken, reiken en tillen.
  • Het leren vertalen van deze zaken naar de dagelijkse bezigheden of arbeid.

Kortom, de rugklachten staan wel centraal, maar voor de oplossing kijken we verder dan alleen de rug.

Tijdens de therapiesessies worden veel oefeningen meegegeven die makkelijk toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Ook wordt er veel aandacht besteed aan hoe je deze oefeningen langzaam op kan bouwen om sterker te worden. Het ultieme doel: het zelf onder controle krijgen van je rugklachten en weten welke middelen je moet inzetten om de situatie beheersbaar te houden.

De Rugscholing wordt gegeven door een van onze geregistreerde fysiotherapeuten, die jarenlange ervaring heeft met het behandelen van lage rugklachten en regelmatig na-en bijscholingen volgt om ‘up-to-date’ te blijven omtrent de nieuwste ontwikkelingen.