icon-ergoicon-fysioicon-handlogo-fysio Afspraak maken
Menu

Hartrevalidatie bij Coronairlijden en hartfalen

Patiënten die een hartinfarct, een dotterbehandeling, een bypassoperatie of een hartklepoperatie hebben gehad, kunnen in aanmerking komen voor hartrevalidatie. Deze vindt in principe plaats in het ziekenhuis en is meestal gekoppeld aan een aantal informatieavonden. In een aantal gevallen (zoals geen vervoer, geen complicaties) komt het voor dat de cardioloog toestemming geeft om de revalidatie uit te voeren in de praktijk bij u in de omgeving.

Binnen ons team van fysiotherapeuten hebben wij specifiek opgeleide therapeuten die de hartrevalidatie kunnen aanbieden. Daarnaast kunt u bij ons komen revalideren als er sprake is van hartfalen.

Na een ingrijpende gebeurtenis zoals een hartinfarct of operatie, is het belangrijk om uw lichaam opnieuw te leren kennen. Om te leren waar uw fysieke grenzen nu liggen, maar ook om te ontdekken wat uw lichaam nog aankan, en om te leren daarop weer te vertrouwen.

Bewegen verbetert het herstelvermogen van uw lichaam en werkt in op verbetering van tal van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zoals het bloedsuikergehalte, de vetverbranding, de bloeddruk, het cholesterol en het gewicht. Inspanning op maat is bovendien nodig om de pompkracht van uw hart zo goed mogelijk te behouden. 

Het doel van het programma:

  • Het leren kennen van uw eigen grenzen en het omgaan hiermee.
  • Het verbeteren van uw conditie.
  • Het overwinnen van de angst voor lichamelijke inspanning.
  • Het ontwikkelen en onderhouden van een actieve leefstijl.

Het programma bestaat uit fietsen op een hometrainer, lopen op een loopband en oefeningen voor kracht en beweeglijkheid. Het trainingsprogramma vindt plaats onder begeleiding van een fysiotherapeut. In groepsverband komt u twee keer per week een uur trainen.

Deskundige begeleiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut zorgt ervoor dat uw persoonlijke trainingsprogramma is afgestemd op uw eigen mogelijkheden. Plezier in bewegen is immers alleen mogelijk als u zich ook veilig voelt.