icon-ergoicon-fysioicon-handlogo-fysio Afspraak maken
Menu

Echografie

Gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen met echografie beeldopnamen maken van het houdings- en bewegingsapparaat. Deze beeldopnamen zorgen voor beter inzicht in o.a. mogelijke weefselschade en belastbaarheid van de diverse structuren, zoals van spieren, pezen en kapsel.

Naast statische beelden (zoals bij een foto) kunnen ook dynamische beelden gemaakt worden. Bewegend onderzoek is belangrijk om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het glijgedrag van pezen t.o.v. tussengelegen structuren, om duidelijk te krijgen of een beweging beperkt of pijnlijk is door een inklemming of obstructie, of om een indruk te krijgen over de belastbaarheid van het weefsel.

De echografie wordt veelal als aanvullende diagnostiek gebruikt. Het fysiotherapeutisch onderzoek blijft leidend. Met echografie kan een behandeling efficiënter plaatsvinden.
Ook kan de echografie ingezet worden als evaluatiemiddel om te kijken of een behandeling effectief gebleken is.

In tegenstelling tot de echografie in een ziekenhuis zal het bij ons niet ingezet worden om een diagnose te stellen. Dit is voorbehouden aan de radioloog in een ziekenhuis. Echografie wordt binnen onze praktijk ingezet om een een indicatie te krijgen van de mogelijk aanwezige aandoening of pathologie en daarmee een nauwkeuriger behandelplan op te kunnen stellen.

Het echografisch onderzoek bij ons kan u ook verder helpen door te verwijzen naar een specialist of naar de radioloog voor verder onderzoek.

Echografie zetten wij in bij:

  • Hielspoor of Fasciitis Plantaris.
  • Spierproblemen zoals rupturen (bijvoorbeeld zweepslag).
  • Slijmbeursontstekingen.
  • Opsporen van kalkafzetting in pezen.
  • Peesklachten (zoals peesontsteking, tenniselleboog, jumpers-knee).
  • Bandletsels (bijvoorbeeld een enkelband).

Echografie is dus vooral geschikt voor de ‘weke’ delen en is niet geschikt voor botstructuren en de wervelkolom. Met de informatie verkregen uit de beelden zal de behandeling verder worden vormgegeven.