icon-ergoicon-fysioicon-handlogo-fysio Afspraak maken
Menu

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut. Naast de vierjarige opleiding fysiotherapie heeft hij nog een vierjarige opleiding manuele therapie gevolgd. Hierdoor is hij bij uitstek deskundig op het gebied van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. 

Klachten

Vaak gaat het om een bewegingsbeperking of pijn in de wervelkolom, schouder of heupen. Echter kunnen ook klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid hun oorzaak hebben in het niet goed kunnen functioneren van de wervels.

Wanneer kunt u het beste een afspraak maken bij een manueel therapeut?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar. Gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen zijn o.a. :

 • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
 • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
 • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
 • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
 • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
 • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
 • Heupklachten.

Werkwijze van de manueel therapeut

Intake: snel duidelijkheid

Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten, bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaak van de klachten zit.

Behandelplan

Samen met de patiënt wordt besloten of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan wordt er een plan van aanpak gemaakt waarin wordt uitgelegd waar de behandeling uit bestaat en wat u kunt verwachten.

Behandeling: effectieve therapie

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen naast begeleiding en inzicht geven in gezond bewegen.

Wat is manipulatie?

De definitie van manipulatie staat uitgebreid beschreven in de literatuur als een ‘high velocity low trust beweging’ van een gewricht, oftewel een korte snelle beweging gepaard gaand met een 'hoorbare klik'. In de volksmond wordt dit vaak ‘kraken’ genoemd. Centraal daarbij staat het verbeteren van de bewegingsfunctie van het te behandelen gewricht.

 

Manueel therapeuten

 • Dhr. K.L.H. (Koen) v.d. Beucken 
 • Dhr. D.F.M. (Dirk) de Maat
 • Dhr. G.G.J. (Guido) Rutten
 • Dhr. S.M.J. (Stan) Janssen